Yhtenäinen jäsenmaksu

29.5.2017

Jyty siirtyy yhtenäiseen jäsenmaksuun ensi vuoden alusta

Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty siirtyy yhtenäiseen jäsenmaksuun ensi vuoden alusta. Asiasta päätti Jytyn korkein päättävä elin liittovaltuusto 23.-24.5. Kuntatalolla Helsingissä pitämässään sääntömääräisessä kevätkokouksessa.

Asiasta käytiin laaja, erilaisia näkemyksiä sisältänyt, mutta rakentavassa hengessä sujunut keskustelu, jonka pohjalta kompromissi löydettiin.

Yhtenäinen jäsenmaksu on 1,32 % tai 1,40 %, jolloin yhdistys saa itse valita kahdesta prosentista. Valtuusto määrittää prosentit vuosittain ja jos yhdistys käyttää korkeampaa jäsenmaksuprosenttia, yhdistys voi ilmoittaa liittohallitukselle jäsenmaksuprosentista.

Yhdistyksiä Jytyllä on tällä hetkellä hieman yli 200 ja jäsenmaksuprosentit ovat olleet hyvin kirjavat. Muissa ammattiliitoissa on suurimmalta osin jo nyt yhtenäinen jäsenmaksu.

Palautusmalli on sama kuin aiemmin eli yhdistykset saavat liiton osuuden vähennyksen jälkeen loppusumman toimintaansa. Olennaista uudistuksessa on myös se, että kaikki yhdistykset ovat jatkossa liittoperinnässä.

Valtuuston päätöksen mukaan Jytyn yhdistysten kannatusjäsenmaksu on vähintään 36 euroa/vuosi. Varusmies- ja siviilipalvelusajalta jäsenmaksua on nolla euroa.

Euromääräinen jäsenmaksu on 5 euroa/kk.

Prosentuaalisen jäsenmaksun yläraja (katto) ja sen vaikutukset liiton budjettiin selvitetään budjettikokoukseen mennessä ja ehdotus tuodaan valtuuston syyskokoukselle marraskuussa.

Koska yhtenäiseen jäsenmaksuun siirtyminen aiheuttaa muutoksia myös Jytyn sääntöihin 1.1.2018 alkaen, valmistellaan sääntömuutokset niinikään syysvaltuustolle.

Lisätietoja yhtenäisestä jäsenmaksuasiasta:

talousjohtaja Vesa-Matti Mäkinen, vesa-matti.makinen@jytyliitto.fi